Ajankohtaista

Paljonko vastike nousee?


Palkat, isännöinti, kiinteistöhuolto, lämmitys, sähkö, vesi, vakuutukset, kiinteistövero ja vuosikorjaukset. Nämä kustannetaan taloyhtiössä hoitovastikevaroista. Asuinhuoneistosta maksetaan 4,28 euroa neliöltä/kk.

Hoitovastikkeella kustannetaan kaikki taloyhtiön juoksevat kulut. Viallinen hana ja wc:n pönttö kuuluu yhtiön korjattaviin, samoin sähköpatterit ja kuumavesivaraajat.

Hoitovastikkeen nousuun ei pysty vaikuttamaan loputtomasti, pystyy järkevällä taloudenpidolla pitämään vastikkeen oikealla tasolla.
Asiantunteva isännöitsijä tekee oikeita asioita oikeaan aikaan ja taloyhtiö säästää pitkän pennin pitkällä tähtäimellä.

Suurimpia kuluja ovat korjaukset ja energia. Niistä voidaan myös säästää eniten.
Lämmitys vie usein neljänneksen hoitokuluista. Energiaa säästyy, kun pidetään laitteisto kunnossa ja säädöt oikealla tasolla.
Kun vessanpönttö vuotaa vettä ja lämmitys on säädetty väärin tulevat nämä taloyhtiölle kalliiksi.

Taloyhtiön kokonaismenojen suunnittelulla saadaan paljon tietoa. Yllättäviltä remonteilta vältytään, koska paikat pidetään kunnossa. Putkiremonttiin voi varautua etukäteen keräämällä varoja korotetulla hoitovastikkeella.

Kilpailutus on tärkeää. Huoltoyhtiöissä on laatueroja. On valittava kokonaistaloudellisesti edullisin. Turhasta ei makseta, mutta hyvä palvelu ja hoito maksaa itsensä takaisin. Taloyhtiön palvelut kannattaa kilpailuttaa. Sähkön hinta heittelee jatkuvasti ja ammattimaisella kilpailutuksella hinta sidotaan edulliseen hetkeen pitkälle ajanjaksolle.

Ennakoi tulevat menot. Hyvästä suunnittelusta huolimatta yllätyksiä sattuu, ja hyvä suunnittelu takaa sen, että yllättävätkin menot hoidetaan ajallaan.